Pampeliškový med

14.04.2024

První sklizeň ze sadu. Všude samá pampeliška, tak nešlo odolat. Než vytáhnu sekačku, obcházím trávník a trhám ty nejhezčí květy. Vařit budu až doma. Na Pekárně zatím nespíme. Všude v domě se stále drží zima. Ale lepší se to. Větráme jak to jde a teplo se pomalu dostává i dovnitř.

Letošní recept jsem našla narychlo na internetu - uvařím menší dávku:

Potřebujeme: 400 květů pampelišek, 2 l vody, 3 bio citrony, 2 kg krystalového cukru

Postup: 1/ Květy zbavíme hmyzu a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené citrony a vaříme 15 minut. Potom odstavíme a necháme 24 hodin louhovat.

2/ Druhý den přecedíme přes plátýnko, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme 1,5 hodiny, než se začne med táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší a má tmavší barvu. Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijeme do malých čistých skleniček, dobře jim otřeme hrdla a pevně uzavřeme víčkem.

Někde jsem četla, že se přidává i meduňka. Příště zkusím. Musím si to zapamatovat. 

Med je hotový. Je krásně voňavý a chutná. Budeme ho ochutnávat i na akcích v muzeu. Třeba na lívancích.